• בלוג
  • לא ככה משתמשים בזה

לא ככה משתמשים בזה

14/03/2024

אין לי ספק שלסטיב ג'ובס היו כוונות טובות כשהוא האשים את המשתמשים שמחזיקים לא נכון את הטלפון שלו. הוא ראה את כל השעות שהם בילו במעבדות בבדיקות, את כל הנסיינים שניסו כל פונקציה בטלפון, את הבדיקות האוטומטיות, את הלוגים, את מנגנוני ההגנה והרגולציות.

והנה המוצר יוצא לשוק והמשתמשים עושים איתו דברים שאף אחד לא חשב עליהם בזמן הפיתוח.

מאיפה יש להם את החוצפה?

וזה לא רק האייפון...

איך הם לוחצים על כפתור פעמיים לפני שסיימתי לטפל בלחיצה הראשונה?

למה הם שומרים את הסטייט כל כך גבוה בעץ הקומפוננטות? הרי אמרתי לכם שזה יביא ליותר מדי רנדרים.

למה הם מנסים לתשאל את בסיס הנתונים בלי אינדקסים? ברור שזה יעבוד לאט.

מה פתאום הם בונים שאילתת SQL מקלט שמגיע בטופס? הרי אמרתי להם שצריך לנקות את הקלט לפני שמשתמשים בו.

"לא ככה משתמשים בזה" לא עובד. אנשים ימשיכו להשתמש לא נכון במוצרים שלנו, וימשיכו לבוא בטענות. כדאי לזכור:

  1. בתור משתמשים חשוב לדעת איך היוצר המקורי תכנן שנשתמש במוצר. לא חייבים להשתמש בפריימוורק לפי החוקים אבל חשוב להכיר ולהבין אותם כדי להבין איך בדיוק זה יישבר כשנחזיק את זה לא נכון.

  2. בתור יוצרים עלינו להיות מוכנים לביקורת על המוצרים שלנו ויש לנו את הבחירה - לתקן או להתעקש. ריאקט אומנם מתעקשים על מנגנון ניהול הסטייט שלהם אבל מנגנוני ORM פתרו כמעט לגמרי את הבעיה שאנשים בונים שאילתות SQL בצורה ידנית ולא מאובטחת. גם כשמחליטים "להתעקש" אפשר לוודא שהמשתמשים שלנו מבינים מה הם עושים לא בסדר ואיך מתקנים. בריאקט בגלל זה דואגים להדפיס אזהרה כל פעם שאנחנו מרנדרים קומפוננטות בלולאה בלי key. בסיס הנתונים JanusGraph מדפיס לי אזהרה ללוג כל פעם שאני שולח שאילתה ואין לו אינדקס מתאים בשבילה.

בסוף ברור שזה סיפור של תיאום ציפיות - אף אחד לא מצפה לזרוק את האייפון מקומה רביעית ושימשיך לעבוד, אבל אנחנו כן מצפים שנוכל להחזיק אותו איך שנרצה ועדיין להוציא שיחות. ככל שנתקשר טוב יותר עם המשתמשים שלנו ונבין את הציפיות שלהם נוכל לבנות מוצרים שיתאמו ואף יתעלו מעל אותן ציפיות.