מבוא ל ES6/7/8
בשנים האחרונות JavaScript מקבלת שידרוגים משמעותיים כמעט בכל שנה עם גירסא חדשה ויכולות חדשות. גירסאות אלו ממוספרות 6,7 ו-8. בסידרת השיעורים הקרובה נלמד על היכולות החדשות שגירסאות אלה מביאות לשולחן.
1. הסיפור של ES6
בשנת 1999 חברת AOL קנתה את נטסקייפ וסימנה בכך את סיומה של מלחמת הדפדפנים הראשונה. בשנים שקדמו לקניה נטסקייפ ומייקרוסופט התחרו ביניהן מי תייצר את הדפדפן הטוב יותר ותזכה באמון המשתמשים ולכן הוסיפו יכולות ופיתוחים לדפדפנים שלהן. ברגע שמייקרוסופט נשארה לבד במשחק היא הפסיקה להשקיע וזה הוביל לקיפאון בתחום פיתוח Web.
מבחינת JavaScript בשנת 1999 נסגר התקן לגירסא 3 של השפה שנקראת EcmaScript 3. ייקח עוד עשר שנים עד 2009 לגירסא הבאה של התקן היא גירסת ES5 (על 4 הם דילגו). גירסא 5 הוסיפה מעט מאוד יכולות לשפה, אבל היא סימלה חזרה לעבודה והמשך פיתוח של השפה. זה לקח עוד שש שנים עד 2015 וגירסא 6 של השפה היתה מוכנה.
פיתוח שפת JavaScript התרחש יחד עם פיתוחים נוספים בעולם ה Web בהם HTML5 ו CSS3. כל ההתקדמות הזאת התאפשרה מאחר ומייקרוסופט החלה מאבדת את המונופול בתחום הדפדפנים: הכניסה של דפדפני מובייל ומעבר של גולשים ל Firefox ו Chrome ערערו את היציבות של Internet Explorer ויצרו פעילות חדשה בתחום.
גירסת ES6 מביאה איתה רעיונות שהתבשלו בראש של מתכנני השפה במשך מעל עשר שנים. מדובר בכמות עצומה של שיפורים ושינויים עד שכמעט אפשר לטעות ולחשוב שמדובר בשפה אחרת. אבל האמת שמתחת לתחביר החדש מתחבאת אותה השפה עם תאימות מלאה לאחור. בסדרת השיעורים הזו נדבר על היכולות החדשות של ES6 ו ES7 ונכיר את הבעיות שיכולות אלו באו לפתור.
2. תמיכת דפדפנים
שפת ES6 נתמכת היום במלואה בכל הדפדפנים המובילים בהם Chrome, Firefox ו Edge. קיים גם כלי אוטומטי בשם Babel שיודע לתרגם כל קוד ES6 לקוד ES5 מקביל לו. בעזרת Babel אנחנו יכולים לכתוב קוד ES6 ולהריץ אותו גם על דפדפני אקספלורר ישנים. באתר של Babel אפשר להדביק קטע קוד ES6 ולראות איך הוא נראה ב ES5: https://babeljs.io/repl/
מתכנתים רבים מפעילים Babel באופן אוטומטי כחלק מתהליך הפיתוח ויש כלים אוטומטיים שעושים את זה בשבילכם. כלים אלו גם יחברו יחד את כל קבצי ה JavaScript שלכם לקובץ יחיד כדי שיהיה יותר קל לטעון אותו מתוך ה HTML, יקטינו את התמונות וחברו ויקטינו את קבצי ה CSS שלכם ואפילו יכינו קפה (טוב לא בטוח לגבי הקפה). הכלי הפופולרי ביותר היום להכנת הפרויקט לייצור נקרא Webpack.
לא חייבים להשתמש ב Webpack כדי לראות את כל הדוגמאות בסידרת השיעורים הזאת בפעולה. כל הדפדפנים המובילים מריצים ES6 מהקופסא ואין שום צורך לשנות או להתאים את הקוד. אם אתם כן רוצים להתאים את הקוד כך שיעבוד גם על דפדפנים ישנים או להשתמש ביכולות מתקדמות של Webpack תצטרכו להתקין אותו לפי ההוראות בחלק הבא.